KUD "Lipa" Lipovljani

 
 

Čuvari kulturne baštine Lipovljana

KUD “Lipa” Lipovljani

 Kulturno umjetnički život u lijepom živopisnom selu Lipovljani bio je bogat zahvaljujući entuzijastima koji su željeli spasiti mladost sela, okupiti ih na jednom mjestu, naučiti ih lijepom i kulturnom ponašanju. Počeci vrijednih i obrazovanih ljudi koji su u to vrijeme živjeli u Lipovljanima nije bio lak, naravno pri svojim zamislima nailazili su na razne otpore i nerazumijevanja, ali ipak su uspjeli. Zahvaljujući njima danas u Lipovljanima djeluje Kulturno umjetničko društvo LIPA koje će uskoro obilježiti 90 godina kontinuiranog rada.

Na inicijativu gospodina Vilima Huzjaka u Lipovljanima se 1921. godine osniva Pjevačko društvo LIPA. Prvi začetnici u utemeljitelji društva bili su Vilim Huzjak, Mijo Mačkala,Gjuro Žanić, Ivan Paškovski i Martin Štefanac. Prema zapisnicima iz toga doba prvi sastanak je održan krajem siječnja 1921. godine, broj članova je rastao, oduševljenje u društvu bilo je veliko. Prvi osnivači društva okupili su se pod starom lipom ispred crkve, trebali su donijeti odluku o nazivu društva, naravno pao je list lipe, odluka je bila donijeta, društvo će se zvati LIPA. Daljnji problem je bio pridjev da li Hrvatsko pjevačko društvo LIPA, Katoličko pjevačko društvo LIPA ili Omladinsko pjevačko društvo LIPA. Lipovljani su multietnička sredina stoga su u LIPI uz domicilno stanovništvo radili pripadnici svih nacionalnih manjina, odluka je bila društvo će se zvati Pjevačko društvo “LIPA” Lipovljani. Ime LIPA nije nasumice izabrano, vjerujem da su osnivači LIPE znali značenje riječi lipa. U Germana je lipa, kao stablo mira, bila posvećena božici Freyi, majčinskoj zaštitnici života i ljubavi. U svim važnijim prigodama lipa je služila kao okupljalište, a u slučajevima spora kao sudište. Seoska lipa je, pretvorivši se u javno središte društvenog života, poticala miroljubiv suživot ljudi. Čini se da lipa najbolje uspijeva u zajednici s ljudima gdje je oni njeguju, stoga nije ni čudo što će KUD LIPA uskoro obilježavati 90 godina postojanja i rada.

Značajan je još jedan podatak za KUD LIPA Lipovljani. Vrijedne žene Lipovljana, na čelu sa Katom Horvat, istkale su narodne nošnje u znaku perunike. Teško je odgonetnuti zašto motiv perunike, na nama je da nagađamo, znamo da žene u vrtovima i cvjetnjacima sade ljeljije ili gladiole koje još zovu sabljice. Prema našim botaničarima perunika (ljeljija) veoma je stara i poznata je mnogim narodima, obično su se crkve u vrijeme Duhova kitile perunikama. Prema zapisnicima LIPA je osnovana u lipnju te se pretpostavlja da su žene Lipovljana u tu čast upravo izabrale cvijet perunike a da nisu znale da će perunika biti zaštitni cvijet Hrvatske. Danas je sačuvano osam takovih nošnji, u pripremi i tkanju su još četiri identične nošnje.

Prekrasno je čitati stare rukopise i misli osnivača KUD-a LIPA, kako je u jednom trenutku Vilim Huzjak morao napustiti Lipovljane zbog važnijeg posla. U zapisniku stoji zahvala Članova društva: “Nejaki smo dušom bili, odgajali ste nas dobra i plemenita srca. Kao što djecu u prvom razredu učitelj uči “I” i “U”, tako ste i vi nas s velikom mukom i požrtvovnim radom upućivali u pojam nota, pjevanja i glazbe. Vaša velika volja i ljubav prema svom bližnjem učinila je preokret u našem selu jer gdje ste se pojavili hrlilo je staro i mlado da vas, čuje iz vaših usta lijepu riječ, utjehu i pouku”. Članovi LIPE bili su ponosni na svoga voditelja gospodina Huzjaka koji je iznad svega volio ljude, znao se približiti i mladima i starima, razlikovati dobro od zla.

Zemaljska vlada je LIPU priznala 1923. godine. Izabran je novi Odbor, za članove su predloženi : Martin Štefanec – predsjednik; potpredsjednik – Antun Novak; tajnik Mijo Mačkala; blagajnik – Ivan Paškovski; arhivar – Sigmund Antolak; odbornici Mijo Maruski, Tekla Paškovski, Milica Mačkala; nadzorni odbor Stjepan Kancir, Marija Brnušak, Julka Božik.

Prema zapisnicima LIPA je brojila oko 80 članova. Mješoviti pjevački zbor izvodio je pjesme Mokranjca, Hajdna, četveroglasno su pjevali Muku, sudjelovali su u procesijama, organizirali su razne igrokaze, provodili mnogo slobodnog vremena u društvu, posjedovali su tamburaške instrumente, partiture, bogatu knjižnicu. Odradili su brojne nastupe u Lipovljanima i van Lipovljana. Prema zapisnicima uočeno je da se LIPA bratila sa Pjevačkim društvom Šubić iz Novske.

Kroz KUD Lipa Lipovljani prošlo je mnogo mlađih i starijih žitelja, učeći, čuvajući i prezentirajući tradicijske vrijednosti naše kulture. Tijekom gotovo 90 godina rada i djelovanja KUD-a Lipa sklopljena su mnoga prijateljstva, koja traju i danas. Zapaženi su nastupi ‘Lipaša’ u cijeloj Hrvatskoj, ali i van naše zemlje, u Slovačkoj, Italiji, Njemačkoj, Bosni i Hercegovini…

 

BESPLATNA WEB stranica za Vaš KUD......

Mjesto "Lipovljani"

Prvi podaci uz samo mjesto Lipovljani datiraju iz 13. stoljeća. Općina Lipovljani prostire se na prekrasnih 114,4 kvadratnih kilometara te nudi gostoljubivost oko 3500 stanovnika. Grb Općine Lipovljani je list lipe iznad zida od opeka, koji predstavlja srednjovjekovni grad ‘Kraljeva Velika’, danas arheološki lokalitet koji je tek potrebno valorizirati. Vizuru Lipovljana oplemenjuju dva crkvena tornja, jedan rimokatoličke crkve Sv. Josipa, a drugi grkokatoličke crkve Sv. Ane te centralni mjesni park u Lipovljanima sa dominirajućim stoljetnim stablima divljeg kestena.

Sami Lipovljani poznati su i po multietničnosti i multikulturalnosti. Krajem 19. stoljeća gospodarske prilike i migracije dovode i nove stanovnike u Lipovljane, najviše Ukrajince, Slovake i Čehe, ali i Njemce, Mađare i ostale. Uz većinsko hrvatsko stanovništvo danas Lipovljani broje 13 nacionalnih manjina od kojih Ukrajinci, Slovaci i Česi djeluju organizirano kroz udruge. Svjedok tim migracijama bio je i poznati hrvatski šumarski stručnjak i pisac realizma Josip Kozarac, koji je živio i radio u Lipovljanima kao upravitelj šumarije Lipovljani punih 10 godina, od 1885. do 1895. godine, te ovdje našao inspiraciju i napisao svoja najvrjednija djela poput Slavonske šume.

Član ste KUD-a?

želite pristupiti portalu
proćitajte pojašnjenja
i opće uvjete poslovanja
popunite pristupnicu
odredite kontakt osobe
pošaljite materijale
i postanite dio portala

     

    Pošaljite poruku KUD "Lipa" Lipovljani

    Lipovljani, Sisačko-moslavačka županija

    Naše kulturno-umjetničko društvo otvoreno je za čuvare baštine, ljubitelje kulturne ostavšine naših predaka, za sve ljude dobre volje. Možete nas kontaktirati putem obrazca ili na e-mail info.kudlipa@selo.hr. Vrlo rado će mo Vam odgovoriti u najkraćem roku.